Predstavnici projekta o energetskoj efikasnosti u posjeti tuzlanskoj fabrici "Xella BH"

Bez autora
Jun 19 2011

Tuzlansku fabriku Xella BH u utorak, 21. juna će posjetiti višečlana delegacija učesnika projekta "Konsultacije energetske efiskasnosti u BiH“ i predstavnika Projekta za energetsku efikasnost koji finansira Evropska unija. Ovu posjetu u saradnji sa Xellom su organizirale Delegacija njemačke privrede u BiH i Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačih privrednih odnosa. Učesnici spomenutih projekata su predstavnici opština Laktaši, Livno, Prijedor, Travnik, Zenica, Zvornik, kao i resornih ministarstava te drugi važni gosti. Glavni cilj posjete je da se predstavi veoma uspješna investicija Xelle International u BiH, koja je dosad u fabriku Ytong materijala u Tuzli uložila više od 23 milinona eura i time predstavlja jednu od najvećih njemačkih investicija u našoj zemlji. Menadžment Xelle je upriličio zanimljiv program posjete kojim će se prezentirati Ytong kao energetski efikasan materijal kako tokom proizvodnog procesa tako i prilikom gradnje objekata od ovog materijala.

Predstavnici projekta o energetskoj efikasnosti u posjeti tuzlanskoj fabrici "Xella BH"Tuzlansku fabriku Xella BH u utorak, 21. juna će posjetiti višečlana delegacija učesnika projekta "Konsultacije energetske efiskasnosti u BiH“ i predstavnika Projekta za energetsku efikasnost koji finansira Evropska unija.

Ovu posjetu u saradnji sa Xellom su organizirale Delegacija njemačke privrede u BiH i Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačih privrednih odnosa.

Učesnici spomenutih projekata su predstavnici opština Laktaši, Livno, Prijedor, Travnik, Zenica, Zvornik, kao i resornih ministarstava te drugi važni gosti.

Glavni cilj posjete je da se predstavi veoma uspješna investicija Xelle International u BiH, koja je dosad u fabriku Ytong materijala u Tuzli uložila više od 23 milinona eura i time predstavlja jednu od najvećih njemačkih investicija u našoj zemlji.

Menadžment Xelle je upriličio zanimljiv program posjete kojim će se prezentirati Ytong kao energetski efikasan materijal kako tokom proizvodnog procesa tako i prilikom gradnje objekata od ovog materijala.

U proizvodnim pogonima tuzlanske fabrike zadovaljavaju se svi strogi standardi EU-e u pogledu energetske efikasnosti i drugih karakteristika građevinskih materijala.

Ujedno će biti prezentiran i novi materijal na bh. tržištu pod nazivom "Multipor", koji se odnedavno nalazi u paleti prodajnih proizvoda kompanije Xella BH.

Svrha GIZ projekta “Konsultacije energetske efikasnost za BiH”, čiji učesnici dolaze u posjetu fabrici Xella, je da se u BiH, koja ima velike izvore energije i spada među nekoliko najznačajnijih energetskih izvoznica među balkanskim zemljama, uvedu mjere za poboljšanje energetske efikasnosti i efikasnije korištenje obnovljivih izvora energije kako na lokalnom tako i na naciolnom i entitetskom nivou u smislu usklađivanja zakona i smjernica sa standardima EU-e.

GIZ Projekt u BiH realizuju dvije njemačke kompanije - GFA Consulting Group i Integration Consulting Group Germany.

Projekt se provodi u bliskoj saradnji sa Asocijacijom opština u RS i FBiH i sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ova posjeta je od posebnog značaja zbog daljeg unapređenja privrednih odnosa između Njemačke i BiH, ali i zbog davanja dodatnog poticaja poboljšanju energetske efikasnosti u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik